Boodschappenlijstje

Gezond ontbijt

Allerlei soorten ontbijtgranen (zoals cornflakes, muesli, bruinbrood) met melk of yoghurt zijn uitstekende combinaties om de dag mee te beginnen.

ontbijt

Vervang witbrood door bruinbrood en zoet beleg door hartig beleg zoals kaas, smeerkaas, pindakaas of ei. Kies daarnaast voor plantaardige boter. Drink daarbij bijvoorbeeld melk, karnemelk, thee of water. Geen zoete dranken.

op school en werk kan een stuk fruit of snoeptomaatjes zijn.

Lunch

Lunch net zo gezond als het ontbijt, met eventueel iets zoets als dat zo nodig moet. Neem ’s middags na school een glaasje limonade met wat lekkers óf ook dan gewoon iets gezonds.

lunch

Avondeten

Wissel vlees, vis, eieren en kaas af en wees royaal met groenten.

diner

Tips

Wij moeten de opgroeiende jeugd ‘voeden’ en niet ‘vullen’.

Vlees bevat ongezonde bestanddelen en sommige vlees- en vissoorten bevatten veel antibiotica. Het eten van teveel vetten, suikers, zouten en vezelarme voeding is de voornaamste oorzaak van hart- en vaatziekten, diabetes en kanker.

Stop met het dagelijks eten van chips, cola en dergelijke. Maak er een traktatie van in het weekend.

Goede voeding zorgt voor een betere concentratie op school en op het werk.

Laat kinderen zelf voedingskeuzes maken. In plaats van ongezonde voeding te verbieden is het beter ze te laten kiezen uit gezonde mogelijkheden uit het boodschappenlijstje hierboven.

Wij maken de afspraak met de jeugd dat zij maandag t/m vrijdag gezond ontbijten zonder zoet en dat zij in het weekend zo nodig wat zoet beleg nemen, met daarnaast altijd suikervrije dranken.

Gebit

Wat goed is voor uw algehele gezondheid is natuurlijk ook perfect voor uw tanden en tandvlees. Een gezonde mond verbetert de levenskwaliteit. Uw mond is de spiegel van uw lichamelijke gezondheid!

Er is een duidelijke relatie aangetoond tussen ontstekingen in uw mond en hart- en vaatziekten en diabetes!

Politiek

Als tandarts heb ik meerdere keren de politiek gevraagd om ongezonde voeding extra te belasten via hogere BTW en die extra opbrengsten te besteden aan de gezondheidszorg. Voor zover er al gereageerd werd is de tendens dat dat slecht zou zijn voor de economie, dat extra belastinginkomsten altijd op één grote hoop komen en dat het uw eigen verantwoording is om te kiezen voor meer of minder gezonde voeding.

U moet dus vooralsnog zelf ingrijpen en betere keuzes maken.

Zoals reeds gezegd:

“een goede gezondheid is een kwestie van kiezen.”

gezonde-mond